litecoin

Litecoin för Nybörjare

Vad är Litecoin?

Enligt Litecoin-webbplatsen är “Litecoin en Internet-valuta som gör det möjligt för omedelbar, nästan noll kostnadsbetalning till någon i världen.” Om du är bekant med den digitala valutan Bitcoin kan den ovanstående definitionen låta likna . Det beror på att Litecoin bygger på Bitcoins öppna källkodsbas, men med några tekniska skillnader. Litecoin var aldrig avsett att ersätta Bitcoin utan att komplettera det som silver till Bitcoins guld. Den här nybörjarguiden ska hjälpa de som är ny med Litecoin för att förstå skillnaderna på hög nivå mellan dessa två digitala valutor.

Jämförelse

Det stora med open source-program som Bitcoin är att någon i världen kan gaffla den ursprungliga kodbasen för att inkludera nya funktioner som de vill ha. Värdet som tilldelas varje digital valuta bestäms av gruppen av adoptrar som bestämmer sig för att hålla och använda den. Medan Bitcoin för närvarande är den största digitala valutan genom marknadsvärde betyder det inte att det inte finns plats för andra digitala valutor att samexistera eller att tjäna ett specifikt användningsfall eller gemenskap.

Litecoin-grundaren Charlie Lee ville modifiera Bitcoins regler på sätt som han ansåg fördelaktigt. Speciellt vill Charlie minska tiden som krävs för att bekräfta en ny transaktion samt ändra Bitcoin-gruvalgoritmen (hur nya mynt genereras) för att säkerställa att alla kan delta i nätverket. Bitcoins transaktions bekräftelsestid är 10 minuter medan Litecoin´s är bara 2,5 minuter. Litecoin kan hantera en högre volym transaktioner på grund av den snabbare transaktions bekräftelsestiden.

Bitcoin mining använder algoritmen SHA-256 som är processorintensiv medan Litecoin mining använder Scrypt vilket är mer minneintensivt. Tidigt kunde Bitcoin brytas med vanliga datorer (CPU) och senare mer kraftfulla speldatorer (GPU). Nu på grund av ökningen av svårighet som skapas av konkurrensen inom nätverket är det enda sättet som gruvdrift är lönsamt efter att ha redovisat kostnader för el och gruvutrustning, genom användning av Application Specific Integrated Circuit (ASIC) gruvarbetare. Dessa är dyra maskiner konstruerade speciellt för gruvdrift och kommer inte att kunna användas för något annat. Eftersom endast vissa människor har resurserna att köpa och driva ASIC, ville Charlie inte att Litecoin-gruvdrift domineras av ASIC. Därför skapade han Litecoin med en mer minnesintensiv gruvalgoritm för att göra mining Litecoin mindre effektiv för ASIC och var mer tillgänglig för alla.

Framtid

En viktig aspekt av Litecoin är att dess skapare, Charlie Lee, är offentligt känd och deltar aktivt i cryptocurrency community. Den anonyma skaparen av Bitcoin, Satoshi Nakamoto, som sedan har försvunnit, är inte tillgänglig för att ge vägledning och ledarskap över Bitcoins tekniska riktning. Att ha grundaren tillgänglig är viktig när det gäller att hjälpa andra att förstå visionen bakom Litecoin.

För närvarande driver Charlie samhället för att stödja att lägga till en uppgradering till Litecoin som heter Segregated Witness (SegWit) som han och andra tror kommer att lägga grunden för att implementera framtida innovationer. SegWit är i huvudsak en förändring av transaktionsdataformatet som kräver mindre lagringsutrymme. Denna uppgradering skulle göra det möjligt att lägga till ytterligare skalningsinnovationer som Lightning Networks (LN) där transaktioner snabbt kan förbi gå blockkedjan vilket betyder att inte alla transaktioner måste gå igenom den offentliga storleken. Denna uppgradering gäller både Bitcoin och Litecoin. Bitcoin kräver dock att 95% av minare ska signalera att de är redo att stödja SegWit för att aktivering ska ske medan Litecoin endast kräver 75%. Denna lägre konsensus tröskel förutom en aktiv grundare betyder att det blir enklare för Litecoin att driva fram den här förändringen.

Charlie skrev ett brev till Litecoin-gruvgemenskapen för att övertyga dem om att stödja SegWit. Fördelarna med att ha decentraliserade valutor är att skaparen inte bara kan implementera saker på egen hand. Det finns emellertid fördelar med att ha en vokal ledare för att styra tekniska framsteg inom ett samhälle, särskilt under en tid när det är klart att det måste finnas en förändring eller det finns en stor oenighet. Den spännande delen är att Litecoin kan fungera som ett sätt för Bitcoin att se hur dessa förändringar går.

Comments are closed.