pumpdump

Hur du undviker “Pump and Dumps”

Det var bara en tidsfråga. Traditionella svindlare har upptäckt kryptovalutor. De använder sina gamla tekniker för att utnyttja nya investerare.

Den senaste varningen kommer från US Securities and Exchange Commission (SEC) och Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Medan byrån inte reglerar kryptor, varnar de om nya svindlar.

“Kunderna bör inte köpa virtuella valutor, digitala mynt eller tokens baserat på sociala medier tips eller plötsliga prisökningar,” varnar byrån. Att beskriva bedrägeriet som en “gammal bluff, ny teknik”, varnade CFTC att “samma grundläggande bedrägeri nu uppstår med hjälp av lite kända virtuella valutor och digitala mynt eller tokens.”

Men i dag kan du inte undgå reklam för kryptovalutor. Det är överallt på mobila enheter och online. Alla vill sälja dig en slags kryptovaluta och göra dig rik över natten.

Hur fungerar “Pump and Dump” -system? Här är CFTC: s beskrivning:

—”Historiskt var dom domänerna (pump and dumps) för bedrägerier som aggressivt mixtrar med aktier genom falskt lovande att företagen var på gränsen till stora genombrott, släppa banbrytande produkter, eller slås samman med konkurrenter.

— Efterfrågan i de tunt handlade företagen växte, skulle aktiekurserna stiga. När priserna nådde en viss punkt skulle “pump and dumps” bedrägarna dumpa sina kvarvarande aktier på den öppna marknaden, priserna skulle krascha och investerare fick kvar nästan värdelösa aktier.

—Vissa pump and dumpar använder falska nyhetsrapporter, vanligtvis om en känd högteknologisk affärsledare eller investerare som planerar att hälla miljoner dollar till en mindre känd virtuell valuta eller mynt.

—Andra falska nyhetshistorier har presenterat stora återförsäljare, banker eller kreditkortsföretag, som meddelar planer på att samarbeta med en virtuell valuta. Länkar till de falska berättelserna åtföljs också av inlägg som skapar felaktighet och berättar läsarna att köpa nu.

— När pumpen börjar, kan den vara över på bara några minuter. I exemplet ovan var köp- och säljcykeln över på mindre än åtta minuter.

— Vanligtvis är det folket som drar i strängarna som kommer ut först och gör det mesta i systemet och lämnar alla andra krypande att sälja innan de förlorar sin investering.

— Dessa pump and dumpningar förekommer i den, i stort sett oreglerade kassamarknaden för virtuella valutor och digitala tokens, och vanligtvis på plattformar som erbjuder ett brett utbud av myntparningar för handlare att köpa och sälja.

—Medan bedrägerierna har funnits så länge som de virtuella valutamarknaden själva har antalet nya virtuella valuta- och digitala mynthandlare ökat väsentligt, ökar antalet potentiella offer eller otillåtna förövare. “

Vad kan du göra? Det är ganska enkelt. Här är vad CFTC rekommenderar:

1) Köp inte digitala mynt eller tokens på grund av ett enda tips, speciellt om det kommer över sociala medier.

2) Tro inte annonser eller webbplatser som lovar snabb rikedom genom att investera i vissa digitala mynt eller tokens. Grundligt undersöka virtuella valutor, digitala mynt, symboler och företag eller enheter bakom dem för att skilja hypen från fakta.

3) Det finns ingen sådan sak som en garanterad investering eller handelsstrategi. Om någon säger att det inte finns någon risk att förlora pengar, investera inte.

4) Om du tror att du kan ha blivit utsatt för bedrägeri, eller för att rapportera misstänkt aktivitet, kontakta CFTC på (866) 366-2382 eller besök CFTC.gov.

Comments are closed.