troende

Att ha tillit i blockkedjan

Blockchains främsta dygd är TILLIT. Det är den mest störande innovationen det medför.

Tillit är en ekonomisk fråga och en faktor i många företag. När du köper en bil, tv eller en säng, vet du inte om den produkt du köpte kommer att matcha den glödande beskrivningen som du fått av utställningsutbudet eller tillhandahålls av Internet. Du litar på att sådana historier inte är för långt från sanningen. Och när säljaren förvärvar ett dåligt rykte, försvinner det förtroendet. I finanssektorn är förtroendet en mycket större aspekt av verksamheten. Du litar på en bank med dina pengar, du litar på en mäklare att köpa aktier och hålla dem åt dig utan att lura dig, och du litar på att försäkringsbolaget betalar ut när du har en fordran.

Detta förtroende är vad blockkedjan utmanar, eftersom en välstrukturerad blockkedje-verksamhet kan genomföra ett system där förtroendet är oupplösligt bundet till blockkedjan och inte kan brytas på något sätt. Du behöver inte lita på blockkedje ägare eller chefer, du behöver bara lita på tekniken – och tekniken är transparent, öppen för dig eller någon annan att undersöka. Blockkedjan är förtroendet.

Så överväga ett nyligen meddelat blockkedje-initiativ av Munchee, redan en populär matgransknings mobilapp. Munchee har skapat en blockkejdebaserad plattform som kommer att leverera en liknande men inte identisk tjänst till Yelp: matrecensioner. Plattformen ger ett peer review system som utnyttjar maskinlärning för att matcha inlämnade recensioner med trovärdiga granskare i ett försök att eliminera bias. I teorin (och säkerligen i praktiken) kommer du att kunna lita på mat- och restaurangrecensionerna.

Munchee är inte bara en me-too Yelp. Det är en matrecension och socialt nätverk som granskar enskilda restaurangrätter. Användare söker efter maträtter baserat på vad de vill äta, just nu, som är tillgängliga på närliggande platser. Så, även om en restaurang inte har ett 5-stjärnigt betyg för all sin mat, kanske de servera några rätter som gör – och Munchee uppmärksammar sådana rätter.

Om du tittar på den större bilden, löser Munches ett förtroendeproblem som plågar Yelp och även de stora Internet aktörerna som Amazon – fördjupade recensioner. Problemet kan beskrivas enligt följande:

  • Vem som helst kan registrera sig och lägga till recensioner – och det finns ingen peer review process. Så naturligtvis använder säljare vänner eller agenter för att ge de positiva recensionerna de längtar efter. Sådana recensioner är således meningslösa och förmodligen vilseledande.
  • Problemet är att säljaren betalar. Så vissa plattformar betonar eller till och med tar bort recensioner som inte stämmer överens med deras kommersiella intressen hos sina betalande kunder. Ibland kan kunderna betala direkt för att få bort negativa recensioner.

När det gäller affärsmodellen blockkedja, kommer Munchee att belöna sina ärliga recensioner med tokens som kan lösas in för restaurangreklam, leveransmat eller handlas på börser för att konvertera till fiat-valuta. Detta är i övrigt inte så annorlunda till vad som Algebraix kommer att göra på sin reklamplattform. De kommer att granska användarna genom att tilldela och behålla ett maskinbaserat ryktespoäng. Och de som skapar förtroende för den service de tillhandahåller (pay per view-plattform) kommer att få de största ALX Coin belöningarna.

One Response